8 / 16bit bulldozer

Itt minden a 8 / 16 bites játékprogramokról és ezek remake verzióiról szól. Ezen kívül helyben összefuthatsz retro CPU témával, illetve néhány legendás hardverrel is.

Címkék

Friss topikok

  • enpera: @Six.Feet.Under: Hát igen, van pár régi sima GUS-om is, de ezt így meghagytam dobozban, amikor már... (2014.02.08. 18:22) Gravis Ultrasound PnP
  • enpera: Jó kis sztori :) (2014.02.08. 17:25) Nebulus + remake
  • zsoltkovacs: működik (2013.08.12. 22:18) Teszt, új profil

Cybernoid + remake

2013.08.26. 12:37 Six.Feet.Under

 Ma nálam vendégeskedett a Hewson-féle 88-as Cybernoid. Régi ismerős: ha csak ötezresből lenne most annyi a zsebemben, ahány órát ezzel nyomtuk anno, azt valahogy el tudnám fogadni. A Spectrum 128k verzióval szórakoztam, tehát ismét Z80-ra írt példányról beszélek.

 

 

cybernoid.gif

 

 Mivel ez egy picit túlmutat a múlt héten leporolt Exploding Fist 2-n, a történetét két mondatban felvázolnám. Valami high-tech kalózok ( ahhahh :D) elvitték a szövetségi raktárból az ott őrzött fegyvereket és ékszereket - szóval úgy tűnik, már akkor is tudták mi a "tuti". Ezeket kellene visszaszerezni a legkülönfélébb pályákon keresztül - ahol a rád lövöldöző űrhajók, feléd száguldó rakéták és lövedékek, vagy az éppen mozgó pályaelemek fognak hátráltatni a rendelkezésre álló időn túl. Az irányítás pofonegyszerű, egyedül a gravitáció okozta süllyedés elleni melót kell megszokni (ha itt olvasgatsz, nyilván tudod miről van szó, hiszen nem idegen a cím), harc terén pedig a sima lézerfegyvert kell kiegészítő fegyverekkel kombinálni (ezek az 1-5 számbillentyűre vannak kiosztva, kiválasztás után a hosszan nyomott tűzgombbal lehet használatba venni). Szép grafikájú, flick-screen felosztású shoot'em up játék, hosszú időre le tud kötni: mint úgy általában a Hewson matricás szoftverek. Bosszantó lehet a nehézsége: tényleg nagyon figyelni kell a továbbhaladáshoz, valamint folyamatosan gyűjteni kell a kilőtt ellenfelekből hátramaradt extrákat (akár pajzsokat, kétirányú ágyút, illetve a kiegészítő fegyverek munícióját). Javaslom a 4-es gombon található Bounce-ot gyakran használni, ekkor néhány rendezetlenül pattogó töltény pár másodpercre lerendezi a komplett pályát, így nem kell a lézerrel egyesével célozni a mozgó ellenfeleket, vagy rakéták kilövéséhez helyezkedni. Illetve ha van lehetőséged folyamatos automata tüzelést állítani a botkormányon, akkor tedd meg bátran, itt van értelme.

 Emulátorként a multiplatformos Speccyt ajánlanám, szerintem ennél jobb univerzális Spectrum emulátort nem fogsz találni (nem a Piriform-os rendszerinfóról beszélek, azzal csak véletlen a névegyezése). Szóval ezt * itt érheted el *. A futó Cybernoid Spectrum 128k verziójáról pedig készítettem egy SNA mentést, amit * innen tölthetsz *. A letöltött snapshot-ot a futó emulátorból megnyitod és kész is. Ha a Speccy Win8 alatt időnként villogó képpel idegesítene, engedd ki bátran teljes képernyőre, ott hibátlan.

 Apropó, ha már Spectrum, a Retrospec konyhájából ingyenesen elérhető a második rész remake verziója Windows platformra. Mivel a második rész teljesen az első mintájára készült, illetve a remake is elég színvonalas lett, javaslom ellátogatni ide. Graham Goring munkája * innen húzható *. Sajnos nem multiplatformos: Windows-only.

A játék összes támogatott platformjához elérhető lenyomatok / ROMok pedig * itt vannak *  (Amiga, Atari, CPC, stb - hátha nem lenne kielégítő az egy szem Spectrum SNA).

Jó szórakozást!

Címkék: remake játékprogram 8bit játéprogram 16bit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://816bb.blog.hu/api/trackback/id/tr865477597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása