8 / 16bit bulldozer

Itt minden a 8 / 16 bites játékprogramokról és ezek remake verzióiról szól. Ezen kívül helyben összefuthatsz retro CPU témával, illetve néhány legendás hardverrel is.

Címkék

Friss topikok

  • enpera: @Six.Feet.Under: Hát igen, van pár régi sima GUS-om is, de ezt így meghagytam dobozban, amikor már... (2014.02.08. 18:22) Gravis Ultrasound PnP
  • enpera: Jó kis sztori :) (2014.02.08. 17:25) Nebulus + remake
  • zsoltkovacs: működik (2013.08.12. 22:18) Teszt, új profil

Gravis Ultrasound PnP

2013.09.19. 23:49 Six.Feet.Under

 "Helló! A hardveres hetet én fogom zárni, a pattern alapú hullámtáblás, PC-s MIDI szintézerek néhai királya. A családom minden tagja igazi unikum, technológiánk és szoftvereink korabeli csemegék: az ínyencek (csak úgy, mint a 20 évvel ezelőtti demoscene tábor) egyszerűen megőrültek értünk. Mindannyian vörös színben pompázunk, kidolgozottságunk szemet gyönyörködtető."

 

 A képen lévő ISA buszos hangkártya az Advanced Gravis Ltd. utolsó, teljesen saját fejlesztésű és egyben legkomolyabb képességű darabja (nem, ez a cím nem az Extreme-é). A korábban rendszeresített Gravis GF1 áramköre helyett itt az AMD InterWave processzora csücsül, ami képes felhasználni az IMA ADPCM tömörítésű hangmintákat, mindenféle minőségromlás nélkül akár 32 csatornán egyszerre. Emellett hardware-s hangeffektek vannak a tudáslistáján, a szintén hardveres equalizeren túl. A MIDI szintézer korábbi *.pat hangminta gyűjteményét leváltották egy összefésült hangminta bankkal, illetve a korábbi hangminták kézi konvertálása és RAM-ba töltése is megoldható. Mindezek különböző méretekben tömörítéssel is felhasználhatók, többek között a SIMM foglalatokba helyezett memória mennyiségétől függően.

 

 

 Az átlag PnP-ben maximum 8Mbyte memória címezhető 2db 4Mbyte-os 32 bites SIMM modult felhasználva, a PnP Pro viszont már gyárilag tartalmaz egy 512kbyte-os "induló" tárat. A PnP nagyon hálás a rápakolt memóriáért, enélkül viszont a korábbi Gravis hangkártyákkal nem kompatibilis hangkeltő.

 

 

 Természetesen gyárilag Win95 támogatott darab. A kártyához adott, szoftverektől roskadozó CD-n immár megtalálható a tök jól használható prepgame.exe, ami a DOS4GW-t és a DOS-os célprogramot frissíti vagy konfigurálja a hibátlan használathoz. Ennek ellenére a meghajtóprogramokkal (mint az összes Gravis kártya) élete végéig hadilábon állt. Ugyan az Advanced Gravis az otthoni szegmensben erősen megelőzte saját korát hangkártyáival, de szoftvereivel elég sokat szerencsétlenkedett - ráadásul ki sem tudott kitartani a mainstream játékok (erre megoldást jelentő) Windows-ra költözéséig, így a PnP megjelenése után 2 évvel bedobta a törülközőt. De erről majd valamikor máskor, mert ez az okfejtés így nagyon-nagyon le van egyszerűsítve.  

 Addig is * itt megleshető * egy korabeli árlistából származó kép, ahol nettó árakat említve lehet hüledezni a feltüntetett összegeken (minőségéért bocsánat, 16 éve őrzöm). Az én standard GUS PnP-met 1996-ban bruttó 19.500Ft-ért vettem, nyilván a memóriákat nem számolva. Az árlista szerint egy évvel később ugyanez 16.750Ft-ba került. Kiegészítő információként írom, hogy 1996-ban átlagkereset bruttó 57.000Ft volt (és én diákmunkával nagyjából 15.000Ft-ot kaptam havonta). Végezetül pedig hadd ajánljak két linket annak, aki nem tudja miről is volt szó az elmúlt 5 percben:

* Doom hangsávok egyszerű 1 megás Gravis hangkészlettel itt *

* Descent hangsáv 1 egyszerű megás Gravis hangkészlettel *

Címkék: gravis

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://816bb.blog.hu/api/trackback/id/tr935522497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.06. 22:29:13

Jé, ugyanilyenem van, ugyanebben a dobozban, papírokkal :)

Six.Feet.Under 2014.02.07. 22:18:34

@enpera: óvatosan vele, lassan már ebay-en sem találni semmilyen GUS-t. legfőképp azzal a felszereltséggel nem ami neked is van.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.08. 18:22:39

@Six.Feet.Under: Hát igen, van pár régi sima GUS-om is, de ezt így meghagytam dobozban, amikor már nem volt hozzá normális driver, meg főleg amikor az ISA slot is kikopott..
süti beállítások módosítása