8 / 16bit bulldozer

Itt minden a 8 / 16 bites játékprogramokról és ezek remake verzióiról szól. Ezen kívül helyben összefuthatsz retro CPU témával, illetve néhány legendás hardverrel is.

Címkék

Friss topikok

  • enpera: @Six.Feet.Under: Hát igen, van pár régi sima GUS-om is, de ezt így meghagytam dobozban, amikor már... (2014.02.08. 18:22) Gravis Ultrasound PnP
  • enpera: Jó kis sztori :) (2014.02.08. 17:25) Nebulus + remake
  • zsoltkovacs: működik (2013.08.12. 22:18) Teszt, új profil

Pentium Pro - Hail to the king, baby!

2013.09.16. 10:53 Six.Feet.Under

 "Helló! Én az x86-os processzorok egyik királya vagyok, igazi unikum minden téren: technikai értelemben és szemre egyaránt, méretem pedig közel poháralátétnyi. Borzasztó méretű hőátadó aranykoronám és rengeteg lábam miatt megdöbbentő mennyiségű arany van rajtam - emiatt sajnos évek óta üldöznek, darálnak és savaznak. Kevés a túlélő."

 

 

 A Pentium Pro 1995-ben jelent meg. Elsősorban nem asztali vagy otthoni felhasználásra készült: szerverekbe szánt processzor, munkaállomásokba csak elvétve került - ott is inkább a high-end kategória jött szóba. A képen látható példány 350 nanométeres gyártástechnológiájú, a cseppet sem kicsi magja mellett egy (1995-ben) irdatlan méretűnek számító "fedélzeti" L2 cache lapka feszít. Ez a gyorsítótár teljes sebességen fut, 256kbyte, 512kbyte vagy éppen 1024kbyte méretben. Így a processzor hőtermelése a rengeteg tranzisztor, és a mai szemmel nézve elavult gyártástechnológia miatt jelentős - holott 3.3V tápfeszültségről megy. Amennyiben a lábak közül az alsó zárósapkát felfeszíteném, azonnal látható lenne a két említett egység - szemet gyönyörködtető látvány.

 Ez a darab egy CSPGA-378 tokba zárt szuperskalár CPU, 64 bites adatbusszal, 36 bites címbuszán 64Gbyte memóriát tud címezni. FSB-je 66MHz, L1 gyorsítótárának mérete 16kbyte, ebből 8kbye adat- és 8kbyte utasítás cache. A Pro képes volt osztott párhuzamos működésre, ahol is 4db processzor dolgozott egy alaplapon. További érdekessége, hogy saját dekódert tartalmaz az utasítás cache-ből olvasottak 118 bites spec. mikrokóddá fordításához, amit végül veszedelmesen gyorsan hajt végre. Az 1Mbyte L2 verzió fekete plasztiktokos, és olyan ritka, mint a zebracsíkos holló.

 

 

 Ez a processzor annyira különbözik egy mezei Pentium-tól, hogy a neve elsőre talán megtévesztő is lehet: szerencsére vajmi kevés köze van a mezei Pentium-hoz. Sajnos a bevezetőben írt darálós megsemmisítés nagyban hozzájárult a különösen nehéz hozzáférhetőségéhez. Ezekben az arany sapkás Pro-kban egységenként 1g tiszta arany van, ami más kerámiatokos processzorokhoz viszonyítva sokszoros mennyiség. Sőt, külföldi fórumok alapján, ahol ennek kinyerésével foglalkoznak, 100db-os mennyiségben 110g körüli eredményről beszélnek. A "bányászat" esetén arról van szó, hogy szerencsétlen CPU-t összetörik, a roncsot kisebb darabok reményében ledarálják, majd ezt a darálékot valamilyen salétromsavas vegyülettel feloldják, a hátramaradt dzsuvás löttyből pedig kiszűrik az ülepedni hagyott aranyport. Nehogy otthon kísérletezz ilyesmivel, mert annyira toxikus, hogy pár szippantás eredményeképpen előbb-utóbb feldobod a bacskert.

 Méretét szemléltetendő, a szokásos 50Ft-os a képen...

Címkék: cpu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://816bb.blog.hu/api/trackback/id/tr875516354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása