8 / 16bit bulldozer

Itt minden a 8 / 16 bites játékprogramokról és ezek remake verzióiról szól. Ezen kívül helyben összefuthatsz retro CPU témával, illetve néhány legendás hardverrel is.

Címkék

Friss topikok

  • enpera: @Six.Feet.Under: Hát igen, van pár régi sima GUS-om is, de ezt így meghagytam dobozban, amikor már... (2014.02.08. 18:22) Gravis Ultrasound PnP
  • enpera: Jó kis sztori :) (2014.02.08. 17:25) Nebulus + remake
  • zsoltkovacs: működik (2013.08.12. 22:18) Teszt, új profil

Lotus Esprit Turbo Challenge

2013.08.29. 12:43 Six.Feet.Under

 Nálam ez az egyik legjobb arcade autóverseny, egyenesen a 90-es évek elejéről. Vélhetően nem kell bemutatni: C64 / Amiga / CPC / Spectrum / Atari vonalon támad, a franchise többi része viszont egyéb platformokon is elérhető (a harmadik akár PC-n, natív DOS alkalmazásként). Azért az első részt kapartam elő, mert a megelőző autóversenyekhez képest itt érezhető leginkább előrelépés - illetve a játék második és harmadik epizódja "csak" egy csillámmal megkent és átszabott első rész (akár olyan bénázásokkal, mint az úton keresztben felvillanó és lelassító lézer). Fejlesztője a brit Magnetic Fields, kiadó a (szintén brit) Gremlin: sajnos már a hulláik is kihűltek.

 

lotusturbo.jpg

 

 A kiválasztott darab Amiga verziója a legmeggyőzőbb. Nem tudom szó nélkül hagyni, hogy a ZX Spectrum verzió ehhez mérten mennyire rettenetesen gagyi (a CPC-vel együtt), vagy ahogyan az Atari verzió hangja éppen csak súrolja egy PC speaker prüttyögését. Természetesen mindezeknek köze van ahhoz, hogy a program erőforrás igénye viszonylag nagy, valamint az átiratok is erősen eltérő technikai adottságú gépekről köszönnek vissza (a korabeli masinák adott felbontáson nem is mind tudtak egyszerre ennyi színt megjeleníteni, nem beszélve a rengeteg sprite-ról, vagy épp a hanggenerátor kevés csatornájáról).  Ellenben ez a felsorolás nem szolgál magyarázattal mindenre, hiszen a C64 változat a gép képességeihez mérten nem rossz, a ZX-hez képest pedig egyenesen kánaán.

 Miről is van szó, dióhéjban: egy-, valamint osztott képernyős kétjátékos módra kihegyezett arcade autóverseny, zárt pályákon (egyjátékos módban a kettes játékosnak fenntartott alsó képernyőszelet elég zavaróan le van takarva egy Lotus-t szerelő brigád animált képével). Bajnokságot kell fussál, ahol könnyű fokozaton hét, közepesben tíz, nehézben tizenöt versenyt kell lehozz, pontozásos rendszerben értékelve további 19 versenyző ellen. A pályák némelyike csúszik, vagy éppen akadályokkal nehezített (miért ne lenne egy versenypályán friss olajfolt, vagy kidőlt fa, vagy éppen útépítési védőkorlát). Az autó üzemagyaga folyamatosan fogy: hosszabb versenyeken a célegyenes jobb oldalán lévő MF (Magnetic Fields) táblák után a leállósávba fékezett autó automatikusan kapja az üzemanyagot, aminek kívánt szintjénél megszakítható a tankolás és a verseny folytatható. A start pozíció a WTCC-hez hasonlóan mindig az előző verseny befutójával azonos, visszafelé olvasva. Tehát a hátul végzett versenyző nagyobb lehetőséget kap a következő futamban, hiszen előrébb lesz a rajtrácson.

 Zseniális program, szép pixelgrafikával, jó hangokkal és zenével. Igazából a nehézségével sincsen baj, az első pályák után már igyekezni kell a dobogós helyezésekhez. A gépi ellenfelek nevei odavernek, Nijel Mainsail-től kezdve sok mulatságos dologgal fog fárasztani.

 A legjobb Amiga emulátor (UAE) * innen indulva tölthető *, a működéshez szükséges kickstart rom-ok * pedig egy csomagban, innen *. A játék ADF állományát * ide töltöttem * (az emulátorban az original mappában található 1.2-es kickstart-ot töltsd be, az eredeti A500 konfigurációt kérve).

 Ha nem akarsz ennyire sem foglalkozni a futtatás mikéntjével, csak játszani szeretnél, akkor * látogass el ide *. A Download címke melletti első két gomb valamelyikéről töltheted mindhárom Lotus epizód Amiga verzióját egy csomagban, gyárilag összedrótozva a Windows-os UAE emulátorral és a szükséges kick.rom-mal. Mindez természetesen Windows-ból futtatható, két kattintással (vagy egy Wine által támogatott rendszerből a wrapper segítségével). A finombeállításokhoz nyomj F12-t, itt tudod az UAE gameport kezelését megadni: javaslom a 'Key A' és 'Key B' kiosztást az egyes és kettes játékosnak.

Jó szórakozást!

Címkék: játékprogram 8bit játéprogram 16bit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://816bb.blog.hu/api/trackback/id/tr245483296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása